Välkommen!

16 april 2012

Fler myter att slå hål på!

Lite mer myter att slå hål på:
Man blir fet av att äta efter klockan 18.00 på kvällen?
Det gäller att ha energibalans. Äter du mer än du gör av med, går du upp i vikt och vice versa. Att fettförbränningen på något magiskt vis skulle stängas av efter klockan 18.00 är definitivt en myt. Men det är av stor betydelse hur du delar upp dina mål under dagen. Äter du oregelbundet och för lite under dagen så blir det lätt att man äter för mycket på kvällen och därmed får i sig fler kalorier än vad man spenderat.
Kom ihåg att det är oerhört viktigt att äta efter du har tränat, så har du tränat sent måste du således också äta sent, annars bryter du ner din kropp istället för att bygga upp den som är syftet med träning.
P
å natten går visserligen ämnesomsättningen ned och ett tips om du skall äta en måltid så tätt inpå sänggående kan vara att äta mer protein och mindre av de andra energigivande näringsämnena.

Ju mindre jag
äter desto mer går jag ner i vikt?
Det stämmer del viss del, äter du mindre och rör på dig gör av med energi så kommer du att gå ned i vikt. MEN vid ett för lågt energiintag kommer kroppen att ställa in sig på svält då så kommer kroppen automatiskt att ställa in sig på sparlåga vilket resulterar i att när vi väl äter något så kommer kroppen att ta tillvara på allt vi stoppar i oss och lagra detta som fett. Detta gäller även personer som utesluter allt fett i kosten. Vi behöver fett och får vi inte i oss det så kommer kroppen att göra allt den kan för att behålla det fett vi har på kroppen. Fett behövs alltså för att kunna förbränna fett.
Du blir fet av att äta lightprodukter?
Detta är en sanning med avvikande form. Light betyder egentligen bara att du har dragit ner på antingen fettet eller sockret i en produkt. En produkt kan alltså anges som light om man har dragit ner på fettet men sedan ökat sockerinnehållet för att inte gå miste om smak till exempel. Detta gör inte produkten nyttigare på något sätt vilket många tror som köper allt i light-variant. Det råder delade meningar om vilka följder ett högt intag av stöningsmedel kan få. Vissa forskare påstår att ett intag av dessa leder till ökad hunger, kroppen tror alltså att den skall få energi men gör inte det vilket leder till att den skriker efter mer. Vi vänjer oss också till den söta smaken vilket gör att vi blir mer benägna att vilja ha något sött när hungern slår till och då är det lätt att ta den där bullen eller chokladbiten till fikat.

Man kan äta hur mycket frukt som helst?
Du bör inte äta hur mycket som helst av någonting egentligen. äter du alldeles för mycket frukt finns risken att du inte orkar äta någonting annat och därmed går miste om många viktiga näringsämnen. Man bör däremot äta mycket frukt och grönsaker varje dag för att få i sig de vitaminer och mineraler samt fibrer vi behöver, men ingenting bör gå till en överdrift.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar