Välkommen!

12 april 2012

Sömn

Sova bör man annars dör man ;)

Sömnen är viktig för alla, men speciellt för barn. Under sömnen slappnar kroppen av och får tid att bearbeta dagens händelser.
Sömnen gör oss utvilade, glada och pigga. Det är lättare att koncentrera sig och lära sig nytt när vi sover gott. Vi har olika sömnbehov i olika åldrar.
Barnens sömn
Barn behöver sova mer än vuxna, som klarar sig med allt från fyra till tio timmar per natt. Medan ett spädbarn behöver mellan 16 till 18 timmar.
Barn i skolåldern behöver cirka 10 timmar sömn i dygnet medan vuxna klarar sig med 7-8 timmar i dygnet.
Kroppen behöver tillräckligt med sömn
I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen.
Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket.
Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Kanske kan du gå istället för att åka bil. Ät frukost, lunch och middag på regelbundna tider.
Ät inte middag för sent. Mat och socker sätter igång kroppen. Kvällsmålet ska vara lätt.
Sömnproblem
Om du har svårt att somna på kvällen eller vakna på morgonen kan det bero på att du lägger sig vid fel tidpunkt. Skapa en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n i god tid, släck lampor och låt hemmet bli tystare. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.
Om du av någon anledning förändrar din dygnsrytm så kan det innebära att funktionsnivån försämras. Detta kan bidra till en ökad risk för olyckor och sämre immunförsvar.