Välkommen!

17 april 2012

Proteinets betydelse

Proteinets betydelse!
Protein är ett livsviktigt näringsämne som för oss. Det är nödvändigt för cellernas uppbyggnad, för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. Människokroppen är till stora delar uppbyggd av protein och många livsviktiga funktioner i våra kroppar styrs av ämnen som är uppbyggda av protein. Även hud och hår, ögon och naglar är uppbyggda av proteiner.
Muskler består huvudsakligen av protein. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein. Men äter man mer protein än man behöver leder det inte till ökad uppbyggnad av muskler. Grundförutsättningen för att bygga muskler är fysisk träning. En varierad kost i mängder som täcker energibehovet ger i de flesta fall tillräckligt med protein även om man tränar hårt.

Protein får man i sig genom kött, fågel, fisk, ägg, bönor, ärtor och linser bland annat.
1 gram protein innehåller 4 kcal. Det är lika mycket energi som 1 gram kolhydrater, men mindre än hälften så mycket som 1 gram fett.

Det är lagom att 10-15 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein. För en vuxen är det cirka 50-60 gram per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost, och vuxna i Sverige äter i genomsnitt cirka 70-90 gram per dag. Protein mycket mättande och hjälper även till att hålla nere blodsockret vid en måltid,
Äldre människor tar upp mindre protein i sin kropp och måste därför inta mer protein.

Gluten är proteiner som finns i vete, korn och råg. Vid Glutenintolerans så tål man inte dessa produkter. Ca 80 % av de proteiner som finns i mjölkprodukter är kasein, finns främst i mjölk. Intolerans mot gluten och kasein skapar restprodukter som anses påverka bl.a. hjärnan negativt. Mag- och tarmproblem anses även kunna kopplas till dessa problem: ex uppblåsthet, förstoppning, diarré, aptitlöshet, viktminskning, B-vitaminbrist  som kan leda till trötthet och depression, hudsjukdomar, astma, epilepsi, muskelsjukdomar och lättare autism.

Det är ovanligt att man har brist på protein men skulle man ha det är symtomen trötthet, blodbrist, försämrat immunförsvar, minskad ämnesomsättning, musklerna bryts ner, minskad fruktsamhet, tillväxten avstannar hos barn, håravfall, för tidigt åldrande, humörsvängningar, minnesproblem, försämrat upptag av näring i tarmarna, sämre proteinintag.

Skulle det vara åt andra hållet att man har ätit för mycket protein på en övre gräns som är ca 200 - 300 gram kan det leda till diarré.

Mest proteiner finns det i magert viltkött. Om man konsumerar mycket sådant kött så är det viktigt att man också intar grönsaker och frukt mm. så inte det blir för mycket proteiner vilket kan vara farligt. Kraftigt överskott på animaliskt protein kan även medföra brist på kalcium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar