Välkommen!

11 april 2012

Här slås det hål på myterna om motion och träning!

Här slås det hål på myter om motion och träning!
Dina bröst kan försvinna om du tränar bröstmusklerna i vissa maskiner.
Falskt
Brösten kan bli mindre av träning när mängden underhudsfett minskar. Bröstens naturliga storlek bestäms av generna.
Vi kan punktfettförbränna fett på en viss kroppsdel genom punkt träning.
Falskt
Detta utnyttjas tyvärr av oseriösa försäljare av hemtränings redskap.
Punktförbränning av fett fungerar inte. Magen minskas med hjälp av träning när underhudsfettet minskar, om det är där du lagrat en del av överskottsfettet.
Om du andas fel när du gör situps kan du få tjockare mage.
Falskt
Detta är inte relevant för motionärer. När du tränar magen ska du dra in naveln mot ryggraden för mer kontakt med magmusklerna och bättre utförda situps. Ingen form av träning gör dig tjock, även om övningarna skulle utöras felaktigt. Självklart blir övningen mer effektiv om du gör den korrekt och risk för skada minskar markant. 

Muskler omvandlas till fett ifall du slutar träna.
Falskt
Den som tränar mycket kan äta mer utan att gå upp i vikt. Effekten sitter i ett litet tag, även om träningen avbryts men rätt snart får matintaget minskas om inte överskott ska lagras till fett. Muskler som inte används minskar i styrka och storlek. Slutresultatet kan alltså ge ett intryck av att musklerna förvandlats till fett, men detta är omöjligt eftersom det rör sig om två helt olika typer av vävnader.
Om du inte tränar i minst 45 minuter så ger det ingen effekt.
Falskt
All träning och aktivitet är bra för hälsan och kaloriförbränningen. Ingen träning är bortkastad och faktum är att många struntar i att träna om de endast har en kvart eller tjugo minuter till övers. Den bästa träningen är den som blir av och flera små tillfällen blir en bra träning i slutändan. När du rör på dig så kommer kroppens blodcirkulation igång, du andas och rensar lungorna, rörelsen sätter igång dina endorfiner, du mår bättre och blir piggare.

Lätta vikter ger långa och slanka muskler, tunga vikter ger korta bulliga.
Falskt
En muskels utseende bestäms av arvsanlagen men kan påverkas genom att du bygger eller deffar, dvs; du kan göra muskeln mer slank, med hjälp av bland annat vikter. Ta hjälp av en personlig tränare, så att du får ett program som passar din insats, intention och kroppstyp.

Du får vältränade muskler med hjälp av bälten med elektriska impulser.
Falskt
Behandlingen kommer ursprungligen från sjukvården och har sedan tagits upp av företag som säljer träningsredskap. Det går att stimulera musklerna med elektriska impulser, men det är bara effektivt för de som till exempel har varit sängliggande med benbrott en längre tid och är väldigt försvagade i musklerna.

Om du smörjer in dig med en fettförbrännande kräm före träning får du bättre resultat.
Falskt
Den här typen av kräm är bara för marknadsföring. Krämen ger in värmande känsla, och myten säger att fett försvinner av värme, ungefär som smör i en stekpanna, men det fungerar inte så.

Alla kan inte få rutor på magen.
Falskt
Alla har redan rutor på magen. Det ytligaste raka magmuskulaturen är indelad i fyra segment på varje sida för att ge muskeln stöd och stadga. Det är dessa segment som gör att det liknar rutor under huden, men de syns inte om mängden underhudsfett är för stor. Situps ger fastare muskler runt magen och minskar risken för ryggont. En stark mag och rygg förbättrar din hållning markant.

Utfall tränar bort celluliter.
Falskt
Det finns inga enskilda träningsrörelser som tar bort celluliter, men all aktivitet är bra, liksom massage, peeling och torrborstning av huden, då dessa ökar cirkulationen i din kropp.

Träning som inte gör ordentligt ont gör ingen nytta.
Falskt
All form av motion har en positiv effekt på hälsan och den behöver inte alls göra ont för att ge resultat, snarare tvärtom. Om du tränar kondition ska nivån kännas lätt ansträngande och styrketränar du, så ska det kännas jobbigt men inte outhärdligt. Om din träning gör ont, så är det med stor sannolikhet så att du övningen på fel sätt eller att du tar i för mycket. Minska skaderisken genom att lyssna på din kropp. Ordspråket " för att vara fin får man lida pin" är lika gammalt som det är dåligt.

Är man naturligt smal behöver man inte träna
Falskt
Alla människor behöver träna/röra på sig – det är väldigt viktigt för att vi ska må bra! Genom att röra på sig regelbundet kan du förebygga sjukdomar, hålla dig pigg och fräsch, få minskad skaderisk och hålla pump och cirkulation igång. Det är betydligt bättre att vara rund och aktiv än smal och inaktiv. Tänk även på att en smal kropp kan behöva muskulatur för att ha skydd mot stötar m.m.

Träning är effektivt oavsett om du får träningsvärk eller ej.
Sant
Hur mycket träningsvärk vi får är helt individuellt och beror oftast på om kroppen är van vid just den övningen eller inte. Alltså är träningen precis lika effektiv även om du inte får träningsvärk. Träning av nya muskler eller nya träningssätt kan ge träningsvärk till en början, då musklen är ovan vid just denna rörelse. Minskad träningsvärk kan bero på en vältränad och smidig kropp. Tänk även på att stretcha kroppen ordentligt för att hjälpa musklernas reparation på traven.

Om man svettas mycket tyder det på att man är otränad.
Falskt
Svetten har bland annat till uppgift att kyla ner kroppen och därför svettas du mer ju mer vältränad du är. Det är däremot individuellt hur mycket vi svettas och det går inte att jämföra två personers svettmängd på vem som är mest vältränad. När du svettas, så rensar du ut slagg och gifter från din kroppen, vilket alltså gör det bra att svettas.

Gör du 100 situps om dagen blir du av med magen på nolltid.
Falskt
Det går inte att punktförbränna bort fett. Vill du minska fettmängden på magen krävs det att kroppens totala fettmängd minskar. Däremot får du fastare mage och starkare magmuskler av situps, vilket kan ge ett slankare intryck. Om du vill minska i fettvikt, så är daglig motion att rekommendera samt en träningsform som formar din kropp och utgår från just dina förutsättningar. Detta kan en personlig tränare hjälpa dig med!
En halvtimme motion varje dag räcker för att må bättre.
Sant
All motion är bra för hälsan och bara en halvtimmes aktivt tempo om dagen har bevisat positiva effekter. Lägg inte så mycket vikt vid hur länge du tränar, utan bestäm dig istället för att få till rörelse varje dag. Håll igång kroppen på ett enkelt sätt genom att ta trapporna, cykeln eller varför inte ta en promenad efter lunchen eller en joggingtur till bussen.

Det går att gå ner 10 kilo på 10 dagar.
Sant
Det är fysiskt möjligt men är långt ifrån hälsosamt. Viktminskningen består då till största del av vatten, tömda tarmar och tappade muskler. När du sedan äter igen går du snabbt upp alla kilon du blivit av med och oftast några till.
Efter träning kan du trycka i dig vad som helst för kroppen bränner bort det direkt.
Falskt
Visserligen ökar förbränningen efter ett träningspass men det innebär inte att du kan äta en chokladkaka utan att det märks. Däremot är det alltid viktigt att äta direkt efter ett pass för att återställa blodsockerbalansen. Det du äter efter träningen är nästan lika viktigt som själva träningen, då din kropp behöver återhämtning och påfyllnad i form av näring från kolhydrater, proteiner, fett och vätska. Kolhydrater ger energin tillbaka och proteinerna hjälper till att bygga dina muskler.

Man väger mer om man har kraftig benstomme.
Falskt
Det är tyvärr ingen giltig anledning att skylla på. Skelettet utgör ungefär 20 procent av kroppsvikten. Även om du är kraftigt byggd är det oftast inte det som orsakar övervikt eftersom vikten mellan en liten benstomme och en stor är mycket liten. Du kan se bredare ut om du har kraftig benstomme, om till exempel höfter och handleder. Kanske känner du dig tyngre bara för att du ser bredare ut men det kan även ge samma känsla om du är muskulös eller överviktig.
 Träning innan frukost förbränner mer fett.
Sant
Det är självklart bättre att ta en promenad på kvällen än ingen alls. Men du får bättre utdelning på morgonen före frukost. Det beror framför allt på att hormonbalansen styr in kroppen på fettförbränning på morgonen. Dessutom har du så lite blodsocker och alternativa bränslen i blodet, så kroppen blir tvungen att ta din energi från fettreserverna

Man måste träna minst 20 minuter för att förbränna fett.
Falskt
Du bränner fett hela tiden, även i total vila. Mängden fett du bränner beror dock på hur mycket energi du förbrukar och hur mycket fett dina fettceller hunnit frisätta. Frisättningen blir dock effektivare av träning och är som bäst efter ca 20 minuter.
Man måste träna minst fyra timmar i veckan för att få muskler.
Falskt
Det räcker med tre 30 minuters styrketräningspass i veckan för märkbara resultat. Egentligen ger all typ av träning muskler, även promenad.
Jag har grundkondition, så jag behöver inte träna.
Falskt
Kondition är en färskvara, som måste upprätthållas. För att behålla en god kondition krävs därför regelbunden träning, men det räcker faktiskt med ganska små ansträngningar.

Man förbränner mer när man springer än går i rask takt.
Sant
Din totala energiförbrukning är betydligt större när du springer än när du går. Löpning är dessutom en riktig konditionshöjare, vilket för att du förbränner mer i vila.

Mer muskler förbränner mer kalorier.
Sant
Ämnesomsättningen ökar med varje kilo muskelmassa du lägger på dig. Det i sin tur gör att det blir lite lättare att undvika att gå upp i fettvikt.
Jag kan gå ner exakt lika mycket som min kompis under samma period.
Falskt
Det tror du bara. Även om ni valt samma bantningsmetod fungerar det inte så att ni kommer att gå ner lika mycket på lika lång tid. alla människor är olika så jämför inte dig och din vikt med någon annan.

Det är svårt att förbränna fett.
Falskt
Vi förbränner fett hela tiden. Även om vi inte är fysiskt aktiva. Sen är det förstås så att vissa människor har större förbränning än andra och därför inte går upp i vikt lika lätt. Men självklart styr du också själv förbränningen genom det du stoppar i dig och genom hur mycket du rör dig.

Gymmet är enda lösningen.
Falskt
Du behöver inte ingen särskild utrustning för att hålla dig iform. Promenader, att gå i trappor eller en fotbollsmatch med barnen förbränner lika mycket som ett pass på gymmet. Dammsugning förbränner 7 kalorier per minut!

Smal = vältränad
Falskt
Smala personer som inte tränar kan mycket väl bära på en hel del osynligt fett och vara i betydligt sämre kondition än någon som är kraftig men tränar regelbundet. Vänd istället på steken, tjock=vältränad. Med detta menar vi att en överviktig person kan ha väldigt mycket muskler under sitt fett eftersom kroppen bär på mer vikt. En överviktig kropp kan vara stark och ha en hög BMR (basal omsättning), dock med högre fettprocent som döljer musklerna. En smal person behöver inte ha muskler på kroppen och kan istället ha en relativt hög fettprocent men ändå ge ett slankt intryck.

Det är aldrig för sent att börja träna.
Sant
Kroppen och även själen behöver aktiveras. Därför är det bättre sent än aldrig. Träning är alltid bra, ju förr desto bättre. Känner du dig begränsad av din ålder eller rädd för att börja träna? Känn efter vad som kan passa dig och ta gärna hjälp av kunnig personal eller människor i din omgivning. Visst kan det kännas ovant till en start och även skapa problem med nya rutiner, men träningens positiva egenskaper ger dig motivation till att fortsätta etablera den nya vanan.

Konditionsträning är bättre för att komma i form än styrketräning.
Njaa....
För att förvandla/ ”skulptera” om sin kropp måste man träna med vikter men för att öka konditionen måste vi träna konditionsträning. Allsidig träning med inslag av båda träningsformerna är det som är lämpligast ur hälsosynpunkt.

Bara man motionerar spelar det ingen roll vad man äter.
Falskt
När man motionerar, så blir det viktigare vad man äter, att vi äter och bygger upp kroppen på ett bra sätt. Vem vill motionera och inte få ett bra resultat från sin insats? Träning och bra mat går hand i hand och tillsammans med god sömn, vätska, regelbundenhet och en trevlig och lugn tillvaro, så finns alla förutsättningar för att få en stark kropp.  

Ju längre träningspass desto bättre
Falskt
För mycket träning förhindrar framsteg. Vi måste se till vilken kondition vår kropp är i. Är vi vältränade och vana med träningspass på flera timmar i hög intensivt tempo, kan det vara bra för den personen, medan ett pass på en timma i låg intensivt tempo är max vad en annan klarar. Vi måste se till våra individuella förutsättningar. Det kan annars bli för mycket av goda.

Muskler växer när man tränar.
Falskt
Det är lätt att tro att musklerna växer när man tränar men det är när vi vilar och tar igen oss som musklerna repareras och återhämtar sig