Välkommen!

12 april 2012

Tips på kostvanor

långsiktiga bra kostvanor
  • Ät regelbundet
  • Tallriksmodellen
  • Fiberrikt bröd över 6 %
  • Fiberrik pasta, ris och frukostflingor
  • ½ kg frukt, bär och grönsaker
  • Växtfett – ju mer flytande desto bättre
  • Fisk minst 2 gånger/vecka
  • Fettfattiga mjölkprodukter
  • Tillräckligt med protein i form av fettfattiga köttprodukter
  • Vardagsmat och sällanmat –förbjud inget
  • Undvik söta mellanmål – blodsockertoppar och dalar.
Förutom huvudmåltider; frukost, lunch och middag, kan det vara bra att äta 1-3 mellanmål under dagen.
Mellanmålen behöver inte vara så stora, men de ska ge energi så att vi klarar oss till följande måltid.
bra mellanmål:
  • Fruktsallad med naturell yoghurt och osötad musli
  • Grönsaksdipp med egen blandad dipp av gräddfil 
  • Rågbröd med låg salthalt med magert kött- eller ost pålägg. Glöm inte att ha grönsaks- eller fruktskivor på.
  • Mjölk eller naturell yoghurt mixat med bär och/eller frukt till en smoothie