långsiktiga bra kostvanor
- Ät regelbundet
- Tallriksmodellen
- Fiberrikt bröd över 6 %
- Fiberrik pasta, ris och frukostflingor
- ½ kg frukt, bär och grönsaker
- Växtfett – ju mer flytande desto bättre
- Fisk minst 2 gånger/vecka
- Fettfattiga mjölkprodukter
- Tillräckligt med protein i form av fettfattiga köttprodukter
- Vardagsmat och sällanmat –förbjud inget
- Undvik söta mellanmål – blodsockertoppar och dalar.
Förutom huvudmåltider; frukost, lunch och middag, kan det vara bra att äta 1-3 mellanmål under dagen.
Mellanmålen behöver inte vara så stora, men de ska ge energi så att vi klarar oss till följande måltid.
bra mellanmål:
- Fruktsallad med naturell yoghurt och osötad musli
- Grönsaksdipp med egen blandad dipp av gräddfil
- Rågbröd med låg salthalt med magert kött- eller ost pålägg. Glöm inte att ha grönsaks- eller fruktskivor på.
- Mjölk eller naturell yoghurt mixat med bär och/eller frukt till en smoothie